Canadese vader in cel omdat hij weigert zijn dochter ‘zoon’ te noemen

Canadese vader in cel omdat hij weigert zijn dochter ‘zoon’ te noemen

Canadese vader in cel omdat hij weigert zijn dochter ‘zoon’ te noemen 780 394 VISFER

De Canadees Robert Hoogland is op bevel van de rechter-commissaris in Vancouver vastgezet omdat hij zich verzet tegen medisch ingrijpen bij zijn 15-jarige dochter. Hij weigert haar met mannelijke voornaamwoorden aan te duiden.

De arrestatie van Hoogland is niet de eerste keer dat hij met justitie te maken heeft gekregen omdat hij zijn dochter probeert af te houden van haar wens een andere genderidentiteit aan te nemen. In december vorig jaar dwong de rechter Hoogland om mee te werken aan de “gendertransitie ” van zijn dochter. Daarnaast werd de vader verboden haar zijn dochter te noemen.

De vader weigerde zich daarbij neer te leggen en beriep zich op de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting. Ook maakte hij bezwaar tegen het toedienen van puberteitsblokkers en testosteron omdat hij bang was dat die zijn kind blijvende, onherstelbare psychische en lichamelijk schade zouden toebrengen. Vanwege het volharden in dit standpunt zit Hoogland sinds begin deze week in de gevangenis van Vancouver.

De wens van zijn dochter wordt wel ondersteund door de moeder van het kind. De ouders zijn een aantal jaren geleden gescheiden. Volgens de vader heeft zijn dochter, mede als gevolg van de echtscheiding, complexe psychische problemen. Die manifesteerden zich op school toen ze in groep 5 zat. In navolging van de school oordeelt de rechter dat Hooglands dochter deze problemen had omdat ze zich “met haar mannelijke geaardheid ongelukkig voelde in haar biologische lichaam”. Zonder medeweten van de vader besloot de school haar vanaf groep 7 bij haar nieuwe, mannelijke naam te noemen en ook zo op te nemen in de schooladministratie.

Hoogland ontdekte kort daarop dat de school gebruik maakte van onderwijsmateriaal dat de overheid van de Canadese provincie British Columbia het onderwijsveld aanbiedt om de vragen rondom genderidentiteit te behandelen. Hoogland noemt die video’s “pure propaganda”. Zijn conclusie: “De wens om van geslacht te veranderen is mijn dochter met dit materiaal aangepraat.”

Om de persoonlijke psychische problemen van Hooglands dochter te behandelen riep de school de hulp in van dr. Wallace Wong, een psycholoog die gespecialiseerd is in de behandeling van transgenders. Hij adviseerde de puberende leerlinge testosteron te gebruiken en verwees haar door naar een ziekenhuis voor een behandeling met een experimentele hormoontherapie. De moeder en de dochter stemden, zonder dat de vader het wist, hiermee in.

Protesten van vader Hoogland mochten niet baten. Zijn argument was dat 85 procent van de jongeren die in de puberteit een transgenderwens daarvan terugkomt als ze eenmaal volwassen zijn. Rechter Boden oordeelde twee jaar geleden dat “het in het belang van het kind is als haar lichaam meer mannelijke kenmerken draagt.” Ook gaf de rechter aan dat het bezwaar van de vader in juridische zin irrelevant is.

In enkele interviews na deze uitspraak zei Hoogland: “Wat gebeurt er als deze bubbel explodeert en de waan eindigt… Mijn dochter kan dan nooit meer terug naar het leven als meisje in het gezonde lichaam dat ze had moeten hebben… Deze kinderen begrijpen het niet. Welk kind denkt erover om een gezin en kinderen te hebben?”
Hoogland zegt dat de toekomst van zijn kind is gestolen. De uitzendingen werden in de ranking op digitale platforms zoveel mogelijk naar beneden gedrukt. Hoogland zelf werd bedreigd met minachting van de rechterlijke uitspraken.

Najaar 2020 moest Hoogland opnieuw voor de rechter verschijnen. Die bepaalde dat dat de ouders van het meisje de nieuwe “genderidentiteit” van hun kind moeten bevestigen en haar in woorden en daden moeten behandelen zoals elke jongen wordt behandeld. “Dus hem aanspreken met hij, hem en zijn.” Als Hoogland dat niet deed, zou hem het het strafbare feit van gebruik van familiegeweld ten laste worden gelegd, zo dreigde de rechter.

Dat is dus nu gebeurd. Hoogland weigerde zich te conformeren en bleef zijn kind “zijn dochter” noemen. Daarom ontving hij op 4 maart een dagvaarding van de rechter-commissaris in Vancouver. Toen hij zich begin deze week bij justitie meldde, werd hij in de boeien geslagen.

Bron: RD 20-03 Wim Kranendonk