De toekomst van het Midden-Oosten

‘De toekomst van het Midden-Oosten’  Afshin Ellian (Columnist Elsevier)

Afshin Ellian (Perzisch: افشین الیان) (Teheran, 27 februari 1966) is een Perzisch-Nederlandse rechtsgeleerde, filosoof en dichter. Hij is een expert in het internationaal publiekrecht en rechtsfilosofie.

Ellian is in Iran opgegroeid in een veelvormige familie, bestaande uit moslims, christenen en mystici. Als scholier leerde hij al het vak journalistiek van een van de meest prominente journalisten van Iran. Hij heeft als een freelancejournalist voor verscheidene politieke tijdschriften van Iran gewerkt.

Gedurende de Iraanse Revolutie van 1978-1979 werd hij zoals vele leeftijdsgenoten een aanhanger van de Fedayan-e Khalq-e Iran, een partij van socialistisch, communistisch signatuur. Na de revolutie kwam echter een tweedracht in deze partij. Velen werden vervolgens aanhangers van de meerderheidstak van deze partij. Ellian werd zowel lid van de Tudeh Partij van Iran als actief in de jongeren-organisatie ervan. Vanwege de onderdrukking door het Islamitische regime moest Ellian vluchten. In eerste instantie vluchtte hij naar Pakistan maar hij werd in dat land met uitlevering aan Iran bedreigd zodat hij wederom vluchtte, dit keer naar buurland Afghanistan waar reeds een groep intellectuelen en activisten uit Iran zich had verzameld. Hij leerde aldaar van Siavash Kasraie, die ook lid was van de Tudeh Partij, gedichten te schrijven. Er ontstond echter in Kabul een ideologisch conflict tussen Ellian en zijn vrienden en de leiders van de Tudeh partij die in hun ogen stalinistische figuren waren. Hierop vluchten Ellian en zijn vrienden opnieuw. In 1989 kwam Ellian als politiek vluchteling naar Nederland. Hij besloot in 1987 om asiel aan te vragen bij de Permanente Vertegenwoordiging van VN in Kabul waarna hij, in 1989, uitgenodigd werd door de Nederlandse overheid om, samen met een aantal andere dissidenten, als politiek vluchteling naar Nederland te komen.

In Nederland studeerde Ellian aan de Universiteit van Tilburg, toen nog Katholieke Universiteit Brabant geheten. In 1996 studeerde hij af in internationaal publiekrecht, strafrecht en rechtsfilosofie. Vervolgens promoveerde hij in 2003 aan deze universiteit. De titel van zijn proefschrift is: “Een onderzoek naar de Waarheids- en Verzoeningscommissie van Zuid-Afrika”. Hij concludeerde dat de commissie een volledig acceptabel tribunaal is dat internationaal respect verdient.   [Bron: Wikipedia]