Heftige reacties op „walgelijk” blootprogramma voor kinderen

Heftige reacties op „walgelijk” blootprogramma voor kinderen

Heftige reacties op „walgelijk” blootprogramma voor kinderen 1200 799 VISFER

Bron: Reformatorisch Dagblad – Gerard ten Voorde

Een nieuw NPO-programma voor kinderen over seksualiteit –betaald met belastinggeld– roept heftige, bezorgde reacties op. „Walgelijk.”

Onder de noemer ”Gewoon. Bloot” lanceert de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) op zondag 21 maart een nieuw jongerenprogramma over seksualiteit. Kinderen, in de leeftijd van pakweg 10, 12 jaar, kunnen in acht tv-uitzendingen vragen stellen aan vijf poedelnaakte volwassenen. Over geslachtsdelen, over gemeenschap.

De lancering van het blootprogramma leidt tot heftige, afkeurende reacties. „Wat is hier normaal aan? Normale mensen kleden zich niet uit voor ’n kind. Hou toch op met jullie bagger NPO”, twittert Gaby. Mila Jansen: „Nederland is een open riool geworden.” Bobby_50: „Moet je thuis es doen. Heb je meteen jeugdzorg en veilig thuis op je nek.”

De organisatie Gezin in Gevaar is op geziningevaar.nl een handtekeningenactie gestart. „NPO, stop met kinderen blootstellen aan naakt.” Walgelijk programma, stelt ook de SGP. „Schennis van de eerbaarheid.” De partij heeft Kamervragen gesteld.

Het blootprogramma slaat „de plank volledig mis”, vindt ook Alise Vleesenbeek, manager van Chris, onderdeel van Stichting Chris en Voorkom!, een organisatie die kinderen, tieners en opvoeders stimuleert tot verantwoorde keuzes. „Dit blootprogramma is alleen bedoeld voor hogere kijkcijfers.”

Naakte gasten hebben „geen enkele” meerwaarde, stelt Vleesenbeek. „Ik zou niet weten waarom een omroep van zo’n setting gebruik zou moeten maken.” Dezelfde boodschap kan op talloze andere manieren worden overgebracht. „Dit is tv, dit is geen veilige omgeving.”

Bovendien is bloot niet gewoon. „Het is juist iets heel bijzonders. Kinderen beseffen heel goed dat bloot iets van henzelf is. Bloot en schaamte horen bij elkaar. Iemand geeft zich pas bloot in een vertrouwde, intieme en beschermde omgeving.”

Seksuele voorlichting is geen taak van de publieke omroep, maar van ouders/opvoeders én (kerkelijke) jeugdwerkers. Informatie over seksualiteit is van „levensbelang” voor tieners, benadrukt Vleesenbeek, die hier veel vragen over krijgt in de anonieme chat van Chris. Seksualiteit scoort, na kindermishandeling, het hoogst.

„Jongeren hebben behoefte aan concrete uitleg over seksualiteit. Krijgen ze die niet, dan gaan ze op internet zoeken. De kans is dan groot dat ze een verkeerd beeld krijgen.”

Ook politici spreken zich op Twitter uit tegen het programma. Tweede Kamerlid Kuzu van Denk noemt het programma “van de zotte” en Forum voor Democratie-leider Baudet vindt dat het “aanschurkt tegen het promoten van pedofilie”. SGP-leider Kees van der Staaij zegt: “Gewoon. Bloot. is niet normaal. En moet dat ook niet worden.” Zijn partij stelde Kamervragen over het NTR-programma.

De SGP wil dat het kabinet in gesprek gaat met de NPO over een nieuw kinderprogramma op tv: ‘Gewoon. Bloot.’ Veel kinderen vinden het moeilijk om naar blote mensen te kijken en om over bloot te praten. De makers van het programma vinden dat dit anders moet. De bedoeling van het programma is kinderen te confronteren met naakte mensen om ze op die manier een realistische kijk te geven op het menselijke lichaam.

SGP-voorman Van der Staaij vindt dit plan van de NPO “bizar”. “Alsof kinderen niet weten dat niet ieder lichaam hetzelfde is. “Het gaat mij veel en veel te ver als dat gebeurt door leerlingen op de basisschool te confronteren met poedelnaakte wildvreemden in de klas. Hoe kom je erop?!”

De SGP vindt dat tere zaken als deze in het gezin moeten worden besproken. “Dat is als het goed is een veilige en beschermde omgeving.” Van der Staaij wijst erop dat kinderen het als ongemakkelijk ervaren. “Dat zegt al genoeg. Kinderen vinden dat moeilijk. Dat is niet voor niks. Die beschermende drempel die er van nature is, moet je niet slopen. Ik hoop dat het kabinet dit plan van tafel laat halen.”

De SGP heeft over deze kwestie schriftelijke vragen gesteld aan de regering. Daarin de partij óók de vraag of er geen sprake is van schending van de bepalingen in het Wetboek van Strafrecht over schending van de ‘openbare eerbaarheid’.