Humor

Blijdschap en humor horen bij ons geloofsleven

  • Humor is aanstekelijk.
  • Lachen verbindt het mensen en vergroot het hun geluk en hun persoonlijke relatie.
  • Lachen is ook de trigger voor gezonde lichamelijke veranderingen.  Het versterkt je immuun systeem; geeft een boost aan je energie level; het vermindert pijn gevoelens; beschermd je tegen de negatieve invloeden van stress.

Maar het beste van alle aspecten van dit “medicijn” is wel dat lachen volledig gratis is, plezierig en gemakkelijk in gebruik.

Blijdschap is een emotie waarbij er van alles in je lichaam gebeurt. Als je blij bent, kan het gebeuren dat je hart sneller gaat kloppen en dat je bloed sneller door je aderen stroomt.

Sommige spieren ontspannen zich, andere spieren trekken zich samen. En in je hersenen komen neurotransmitters vrij.

Het tegenovergestelde is dat als je boos bent of pijn hebt, je lichaam stresshormonen aanmaakt . Als dat vaak en veel gebeurt, kan je lichaam uitgeput raken. En kun je ziek worden.

Er zijn mensen die heel snel blij zijn. Er zijn ook mensen die vaak negatieve gedachten hebben. Die vinden dat ze altijd pech hebben of dat nooit iets lukt. Als je last hebt van negatieve gedachten kun je daar wel iets aan doen. Omgaan met mensen die wel vrolijk zijn. Of proberen te genieten van kleine dingen.

Als iemand zich erg lang rot voelt, kan hij depressief worden. Een depressie kan komen als iemand problemen heeft, bijvoorbeeld hij wordt gepest of buitengesloten.

Humor en religie vormen een explosief mengsel. Maar is het religieus wantrouwen tegen humor wel terecht?

Door allerlei affaires staat godslastering hoog op de politieke agenda. Hoewel moslims wellicht eerder reageren op als kwetsend ervaren uitlatingen, zijn er ook veel christenen die grapjes over God, Jezus, Maria en de kerk niet kunnen waarderen.

Ze voelen zich belachelijk gemaakt door de seculiere meerderheid in ons land. Maar wat zegt de Bijbel over humor? Lachte Jezus zelf wel of niet?

Het is een hart dat onzeker is over zijn God dat bang is om te lachen

George MacDonald (Schots auteur, dichter en dominee MacDonald is vooral bekend geworden om zijn ingrijpende sprookjes en fantasy-boeken. Zijn eigen werken inspireerden latere schrijvers, waaronder J.R.R. Tolkien en C.S. Lewis.)

Brood en vis / lopen over het water:

Tim Hawkins-Hand Raising and Sanitizer: