Israël sluit stad Bnei Brak volledig af na corona-uitbraak

Israël sluit stad Bnei Brak volledig af na corona-uitbraak

Israël sluit stad Bnei Brak volledig af na corona-uitbraak 754 424 VISFER
(Bron: JoNet.nl)

Na een uitbraak van het coronavirus in de gemeente Bnei Brak hebben de Israëlische autoriteiten besloten om deze stad van de buitenwereld af te sluiten. In de gemeente wonen voornamelijk ulta-orthodoxe Joden. Bnei Brak is een voorstad van Tel Aviv en moet nu worden afgesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. In Israël zijn al enige weken problemen met ultra-orthodoxe burgers die zich niet houden aan de anti-corona-maatregelen van de overheid. Intussen is ook de ultra-orthodoxe minister van Volksgezondheid besmet met het virus.

Wegen geblokkeerd
Volgens Israëlische media is vermoedelijk nagenoeg veertig procent van de circa 200.000 inwoners van Bnei Brak besmet met het coronavirus. Op donderdag heeft de Israëlische regering een noodwet door het parlement geloosd die regelt dat gebieden met een groot aantal corona-besmettingen afgegrendeld kunnen worden van de buitenwereld. Op vrijdagochtend werden in- en uitvalswegen van Bnei Brak al door meer dan duizend agenten geblokkeerd. Niemand komt er nog in of uit, alleen voor noodgevallen wordt een uitzondering gemaakt. Wie zich onnodig op straat begeeft, wordt gearresteerd.

Problemen
In Israël zijn al een paar weken problemen met ultra-orthodoxe Joden die de regels en maatregelen tegen het coronavirus niet willen naleven. Velen van hen erkennen de staat Israël niet en willen zich niet onderwerpen aan het gezag van de overheid. De regering is niettemin erg ongerust over een snelle verspreiding van het virus in de dichtbevolkte religieuze wijken en steden in het land. Daar wonen veel grote gezinnen en komen mensen bij elkaar voor religieuze doeleinden. Ongeveer twaalf procent van de circa negen miljoen inwoners van Israël bestaat uit ultra-orthodoxe Joden.

Litzman besmet
Afgelopen donderdag werd ook nog bekend dat de Israëlische minister Jakov Litzman van Volksgezondheid besmet is met het coronavirus. Hij ging meteen in quarantaine. Hetzelfde gold voor premier Benjamin Netanyahu, die geregeld in het bijzijn van Litzman is geweest. Later bleek dat de ultra-orthodoxe minister zich niet aan de regels van de Israëlische overheid rond corona heeft gehouden. Andere ministers zijn gepikeerd op Litzman, omdat hij derden in levensgevaar heeft gebracht. Critici zinspelen momenteel op zijn aftreden. Naast minister is hij ook de leider van de ultra-orthodoxe partij United Torah Judaism.