Monotheïstische clown

Monotheïstische clown

Monotheïstische clown 1280 720 VISFER

Het gebed dat de Democraat Emanuel Cleaver zondag deed bij de opening van het 117e Congres van de VS heeft tot opschudding geleid. De politicus besloot zijn gebed met „amen and awoman.”

Met deze slotzin wilde Cleaver, die ook predikant is in de United Methodist Church, aangeven dat vrouwen in de Amerikaanse samenleving en politiek gelijk zijn aan mannen. Voorafgaand aan de slotwoorden zei hij: „We bidden dit in de naam van de monotheïstische God. De god die bekend is onder vele namen en geëerd wordt door vele religies.

Cleaver zegt met deze genderneutrale slotzin een waarderend gebaar te willen maken in richting van de commissie die onder leiding van Nancy Pelosi voorstellen doet voor nieuwe huisregels voor het Huis van Afgevaardigden. Dat voorstel is bedoeld om meer genderneutrale procedures te krijgen. Woorden als vader, moeder, broer en zus moeten worden vervangen door genderneutrale.

Het voorstel van Pelosi, die zondag opnieuw is gekozen tot voorzitter van het Huis van Afgevaarigden, kwam zaterdag in het nieuws. Volgens politiek waarnemers heeft de inmiddels 80-jarige politica het nieuwe reglement opgesteld onder druk van de linkse factie van de Democratische Afgevaardigden waarvan Alexandria Ocasio-Cortez het boegbeeld is. Maandag zal over het nieuwe huishoudelijk reglement worden gestemd.

Kritiek

Mede omdat een filmpje van het gebed van Cleaver op YouTube is geplaatst, kwam er veel kritiek op zijn slotzin. Verschillende politici, commentatoren en voorgangers wezen er op dat het woord ”amen” niets met mannelijkheid heeft te maken. Politiek commentator Ben Shapiro wees de Democratisch afgevaardigde er op dat het ”dat zal waar zijn” betekent. De Republikeinse afgevaardigde voor Pennsylvania, Guy Reschenthaler, twitterde: „Helaas, feiten zijn niet relevant voor progressieven. Ongelooflijk.”

De conservatieve blogger Matt Walsh schreef: „Democraat opent het Congres met een gebed dat eindigt ”amen en awoman”. Amen is een Latijns woord dat ”echt” of ”het zij zo” betekent. Een vrouw is een onzinwoord dat hier niets betekent. Democraten vinden een manier om alles dom en onzinnig te maken. Volslagen clowns, allemaal.