Nederlandse Raad van Kerken trekt oproep tot boycot van Israël weer in

Nederlandse Raad van Kerken trekt oproep tot boycot van Israël weer in

Nederlandse Raad van Kerken trekt oproep tot boycot van Israël weer in 600 337 VISFER

Na een intern debat heeft een grote Nederlandse kerkgroep zich teruggetrokken en verontschuldigde zich voor haar oproep tot EU-sancties tegen Israël. De Nederlandse Raad van Kerken, een koepel van 18 kerken en denominaties, heeft donderdag zijn ongebruikelijke verontschuldiging aangeboden in een verklaring.

De groep nam haar brief van vorige maand aan minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok terug, waarin zij had opgeroepen om de handelsovereenkomsten tussen de Europese Unie en Israël te schrappen als Israël zijn soevereiniteit toepast in (delen van) het grondgebied van Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever.

Het spijt ons dat de brief die onder de aandacht van de minister is gebracht tot bezorgdheid en verwarring heeft geleid“, schreef de raad in de verklaring. De brief aan Blok was een kopie van een open brief van de in Genève gevestigde Wereldraad van Kerken, waarvan de Nederlandse Raad lid is.

Als de Nederlandse Raad een eigen brief had geschreven, zou de intrekking luiden: “Het zou de ideeën die we wilden uitdrukken beter hebben overgebracht. “We willen niet spreken over specifieke sancties of strafmaatregelen, dit is de verantwoordelijkheid van het politieke domein“, aldus de verklaring.

Drie kerken zeiden dat de verklaring van donderdag niet hun mening weerspiegelt. Twee hadden de brief aan Blok samen met de groep Christenen voor Israël geprotesteerd.

Het belangrijkste interreligieuze orgaan van het koninkrijk, de Raad van Joden, Christenen en Moslims in Nederland, uitte in een verklaring haar “opluchting dat [de raad] met succes zijn weg terug naar de middenweg vond.” De verklaring van de raad herhaalde zijn bezorgdheid over wat hij de annexatieplannen van Israël noemde.