Nooit vergeten: De vlucht van ca. 850.000 Joden uit de Arabische landen

Nooit vergeten: De vlucht van ca. 850.000 Joden uit de Arabische landen

Nooit vergeten: De vlucht van ca. 850.000 Joden uit de Arabische landen 750 574 VISFER

Iedereen kent het verhaal van de NAKBA, de vlucht (volgens anderen de verdrijving) van ca. een half miljoen Arabieren uit het gebied waar Israël in 1948 zal heropgericht worden. Maar de wereld zwijgt over de veel omvangrijkere groep Joodse vluchtelingen van ca. 850.000 Joden, aka de Vergeten Joodse Nakba, die gedwongen werden om hun Arabische thuislanden te verlaten waar ze generaties lang hadden geleefd met achterlating van al hun hebben en houden.

Velen zochten hun heil in de Joodse staat Israël die nog maar net in de steigers stond. Naast de opname van 100.000 overlevenden van de Holocaust nam de piepkleine kersverse Joodse staat ruim 580.000 Joodse vluchtelingen op afkomstig uit de Arabische landen. Tijdens de jaren 1960, had de vluchtelingenpopulatie zich reeds verdrievoudigd.

Deze Joden waren berooid, gevlucht voor geweld en vervolging in de Arabische landen en hadden niet meer bij zich dan een haastig gepakte kleine koffer en de kleren die zij aanhadden. De meesten werden hun inkomen en waardevolle bezittingen ontnomen en hun eigendommen verbeurd verklaard. Zij lieten in hun landen van herkomst vaak bloeiende bedrijven en comfortabele huizen achter.

Er was ook geen sprake van een “recht op terugkeer” naar de landen van herkomst waar gewelddadige bendes de straten in dorpen en steden afschuimden luidkeels roepende “Itbach al-Yahud” (“Maak alle Joden kapot!”), al hun geld werd afgenomen en zij konden gearresteerd worden op de kleinste verdenking van een Zionistische spion te zijn. De Verenigde Naties staken geen vinger uit om hun lot te verzachten en tot op vandaag zwijgt de wereld over het bestaan van deze omvangrijke groep.

Volgens het huidige onderzoek bedroeg het aantal Joden in Arabische landen en Iran meer dan 850.000 ten tijde van de onafhankelijkheid van Israël. Sommige geleerden denken zelfs dat het aantal dichter bij een miljoen ligt. In de regio Noord-Afrika vluchtten 259.000 joden uit Marokko, 140.000 uit Algerije, 100.000 uit Tunesië, 75.000 uit Egypte en nog eens 38.000 uit Libië. In het Midden-Oosten werden 135.000 Joden verbannen uit Irak, 55.000 uit Jemen, 34.000 uit Turkije, 20.000 uit Libanon en 18.000 uit Syrië. Iran drong 25.000 Joden uit.

De Day to Mark the Departure and Expulsion of Jews from the Arab Countries and Iran wordt herinnerd is een herinneringsdag die elk jaar in Israël sinds 30 november 2014 wordt gehouden naar aanleiding van het vertrek en de verdrijving van Joden uit Arabische landen en Iran. Deze datum van 30 november werd symbolisch gekozen omdat deze na 29 november (1947) valt, een dag waarop het Verdeelplan van de Verenigde Naties voor Palestina [VN-Resolutie 181] werd aangenomen.

Na de aanname van het Verdeelplan kwamen vele Joodse gemeenschappen in Arabische landen en Iran onder druk en begonnen zij de vijandigheid aan den lijve te voelen van hun Arabische en Perzische buren en werden vervolgens gedwongen om hun land te verlaten. Het is gebaseerd op een wet die werd ingediend door parlementslid Shimon Ohayon (Yisrael Beiteinu) en die in de zomer van 2014 werd aangenomen door de Knesset.

De verhalen over het vertrek van de Joden uit Arabische landen verschillen van land tot land en van gezin tot gezin, maar in de kern lijken de verhalen op elkaar. Joden leefden duizenden jaren in de Arabische landen en veel van hun gemeenschappen gingen aan de komst van de islam vooraf.

De Joodse gemeenschappen van Irak bestonden al meer dan 2500 jaar en waren een cultureel centrum van het Jodendom waar de Babylonische Talmoed werd geschreven en samengesteld. Deze oude gemeenschap werd aangevallen door de Iraakse regering in de nasleep van de oprichting van Israël en werd verdreven, na fysiek aangevallen te zijn met veel dodelijke slachtoffers, en hun bezittingen en bezittingen in beslag genomen.

In de volgende documentaire vertelt Aharon Abudi het verhaal van zijn opvoeding in Irak, en het verhaal van zijn familie vervolgd en verdreven door de Farhoed, en over hun verhuis naar en opname door Israël en een leven herop gebouwd uit ruïnes:

Palestijnen ontzet over Saoedi-Arabische gebalanceerde Nakba-documentaire

Palestijnse activisten hebben een documentaire van het Saoedi-Arabische televisie kanaal ‘Al Arabiya‘ als Zionistische propaganda bestempeld. De reden voor dit was de uitzending van de documentaire film “The Nakba” – aka de vlucht van de Arabieren uit Israël na de afkondiging van de onafhankelijkheid van de Joodse natiestaat.

Vertaling van een fragment uit de Saoedi-Arabische documentaire: “Israël was geboren en de droom werd werkelijkheid. Arabische naburige legers vielen Palestina binnen. Na minder dan drie jaren bevrijd te zijn van de concentratiekampen, voelden Joden dat zij vochten om overleving.”

Dit is een tekst die niet werd geschreven door het Israëlische Ynet News maar door een TV-kanaal genaamd ‘Al Arabiyah’. Het kanaal had besloten om twee programma’s te wijden aan de Nakba van 1948. Eén vertelde vanuit het perspectief van het leven van de Palestina-Arabieren, de tweede – vanuit het oogpunt van de Joodse Yishuv.

‘Al Arabiya’ meldde dat het probleem zonder ideologische oogkleppen moet worden aangepakt. “De medewerkers van ‘al-Arabya’ Express negeren professionele standaarden en steunen de onterechte bezetting in de film omtrent de oprichting van de Zionistische entiteit. Dit negeert alle historische feitene,” leest de verklaring van het Palestijnse Centrum van de Weerstand tegen Normalisatie (met Israël).

Het Centrum noemde de uitzending van de docu “een schandalig en rampzalig stuk journalisme”. Volgens de verklaring was het doel van deze interpretatie van de geschiedenis, de normalisering te bewerkstelligen tussen de Zionisten en de Arabische wereld, op de website van The New Arab.

Volgens andere sites stelde in de documentaire de Israëlische visie de Palestijnen voor “als criminelen en degenen die aanvankelijk de Israëliërs aanvielen. Het heeft Hamas ook beschreven als een ‘terreurorganisatie’ om te trachten proberen het land te verdedigen en verdedigde het de ‘Hagana’ als een Joodse paramilitaire organisatie.

De waarheid over de vluchtelingen, met Danny Ayalon