UN speaks of Temple Mount as solely Muslim site, ignores Jewish ties

UN speaks of Temple Mount as solely Muslim site, ignores Jewish ties

UN speaks of Temple Mount as solely Muslim site, ignores Jewish ties 820 533 VISFER

“Unlike this chamber which is detached from reality, a growing number of nations are acknowledging Jerusalem,” said Gilad Erdan.


The Temple Mount in Jerusalem
(photo credit: RONEN ZVULUN / REUTERS)

 

Zo’n 139 landen van de Verenigde Naties hebben donderdag een resolutie aangenomen waarin de Tempelberg uitsluitend als islamitische heilige plaats wordt genoemd, door deze alleen onder de islamitische naam al-Haram al-Sharif te noemen.

Het was een van de zeven pro-Palestijnse, anti-Israëlische resoluties die de Vierde Commissie van de Algemene Vergadering van de VN in New York op woensdag heeft aangenomen.

De resolutie die over Jeruzalem sprak, bevatte een taal die verwees naar het verband tussen alle drie de monotheïstische godsdiensten en Jeruzalem. De resolutie sprak in haar taal over Jeruzalem als “bezet”, maar verwees alleen naar Oost-Jeruzalem.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, vertelde de commissie dat de resolutie “elk verband tussen het Joodse volk en de Tempelberg – onze heiligste plek – volledig negeert”. Dit is een schande. De gewaagde poging om de geschiedenis te herschrijven zal niets veranderen aan het onbetwistbare feit dat de joodse band met de stad Jeruzalem al duizenden jaren geleden is ontstaan.

“Ze zullen ook niets veranderen aan het feit dat onze band met Jeruzalem vandaag de dag sterker is dan ooit. Een groeiend aantal landen verplaatst hun ambassades naar Jeruzalem, onze verenigde en onverdeelde hoofdstad”, aldus Erdan.

Deze VN-actie vindt plaats omdat de ‘Trump administration’ zijn inspanningen heeft opgevoerd om de band van Israël met Jeruzalem, de hoofdstad van de moderne staat en waar de Joodse Tempel, de heiligste van de Joodse plaatsen, zich in de Bijbelse tijd had bevonden, te onderstrepen.

“In tegenstelling tot deze vergadering, die los staat van de werkelijkheid, erkent een groeiend aantal naties dat Jeruzalem de onmiskenbare hoofdstad van het Joodse volk en de Joodse staat is. Als minister van Openbare Veiligheid zorgde ik ervoor dat alle religies toegang hadden tot de heilige plaatsen van Jeruzalem,” zei de ambassadeur.

“Geen enkele resolutie die hier wordt aangenomen zal de eeuwige band tussen het Joodse volk en de heiligste plaats van ons geloof – Har HaBayit, de Tempelberg – veranderen,” zei Erdan, omdat hij de Hebreeuwse woorden voor de plaats gebruikte.

“Jarenlang hebben de Palestijnen een taal gepromoot die alleen de islamitische term “Haram al-Sharif” bevat en met opzet de joodse naam – Tempelberg – uitsluit,” zei hij.

Erdan vertelde de VN-lidstaten dat hun steun de Palestijnen heeft aangemoedigd om niet alleen de joodse connectie met deze sites te ontkennen, maar ook om moslims de toegang tot deze sites te ontzeggen, terwijl ze dreigden met geweld. Door deze resoluties te steunen, deel je de verantwoordelijkheid voor dit gedrag.

De resolutie is de laatste stap in een lange strijd tussen Israël en moslimlanden over de status van Jeruzalem, met name de Tempelberg, de derde heiligste plaats in de Islam.

Acht andere landen dan Israël hebben tegen de resolutie over Jeruzalem gestemd, waaronder Australië, Canada, Guatemala, Hongarije, de Marshalleilanden, Micronesië, Nauru en de Verenigde Staten.

Nog eens zestien landen onthielden zich van stemming, waaronder Oostenrijk, Wit-Rusland, Kameroen, Colombia, Tsjechië, Honduras, Kiribati, Malawi, Papoea-Nieuw-Guinea, Sao Tomé Principe, Servië, Slowakije, de Salomonseilanden, Togo, Uruguay en Vanuatu.

Sommige van degenen die zich van stemming hebben onthouden, zoals de Tsjechische Republiek, Honduras, Servië en Malawi, hebben gesproken over het verplaatsen van hun ambassades naar Jeruzalem, een stap die de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over ten minste West-Jeruzalem aanduidt. Zowel de Tempelberg als de Oude Stad van Jeruzalem ligt in het oosten van Jeruzalem.

De Dominicaanse Republikein en Brazilië, die hebben gezegd dat ze de verplaatsing van hun ambassade naar Jeruzalem zouden overwegen, hebben de resolutie gesteund. Tot de Europese landen die de resolutie hebben gesteund, behoren België, Denemarken, Estland, Frankrijk, Finland, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Litouwen, Nederland, Polen, Portugal, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.